Calendari

dijous, 20 de desembre de 2018

S.O.S. Menjadors

Comunicat:

Bargalló s’avé a promoure un debat sincer amb la comunitat educativa per crear una Llei que reguli el Temps de Migdia

També confirma que està treballant en una solució de llei per resoldre mentrestant la seguretat jurídica que els manca a les AMPA que vulguin fer gestió directe i indirecte del seu menjador.

Des de SOS Menjadors i les AMPAS/AFAS avui presents en la trobada amb el conseller d’Educació Josep Bargalló valorem com a prou positiva la trobada d’avui.

Ambdues parts hem donat molta importància al diàleg i el consens per poder promoure un marc regulatiu integral del migdia als centres de titularitat pública.

Ens han emplaçat a treballar amb altres agents de la comunitat educativa en un procés participatiu potent per construir un nou marc regulatiu del migdia que s’hauria d’implementar al 2020.

Bargalló ha insistit que trobarà la via que doni garanties jurídiques als Consells Comarcals perquè les AMPA i AFAS que vulguin puguin gestionar directament els menjadors de la seva escola, tant si és a través de l’autogestió o la gestió indirecta.

També s’ha parlat de la necessitat de dignificar les condicions laborals de les educadores i educadors tant pel que fa a les ràtios professional-alumne i les hores indirectes destinades a preparar o organitzar el temps de migdia (en cap cas s'està parlant del personal de suport educatiu que forma part de la plantilla del centre, si no que fa referència al monitoratge).

De tota manera el 19 de desembre les AMPAs/AFAs traurem els menjadors als patis de les escoles per mostrar la nostra determinació i perquè aquest canvi de discurs d’Educació sigui una realitat i no una estratègia política de distracció. Hem assegurat al conseller Bargalló que si el format de regulació del migdia no va en consonància amb els objectiu generals de SOS Menjadors continuarem impulsant una proposta d’ILP (Iniciativa Legislativa Popular) sobre el Temps de Migdia, universal, gratuït, inclusiu, de qualitat laboral i de qualitat educativa i alimentària.

La Coordinadora SOS Menjadors Escolars Públics i plataformes d’AMPAs/AFAs de les terres de Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona i Catalunya central avui presents a la trobada amb el conseller del departament d’educació hem pogut constatar un canvi d’actitud en positiu a la cerca d’un consens ampli amb les famílies i la resta d’agents de la comunitat educativa respecte la regulació del temps de migdia als centres de titularitat pública.

SOS Menjadors hem proposat al conseller Bargalló que es consensuï amb la comunitat educativa una LLEI que blindi el temps de migdia i que garanteixi un procés progressiu d’implementació de la universalitat i la gratuïtat, començant pels centres amb més complexitat. Alhora també li hem demanat que aquesta nova llei faci compatible que les AMPAs/AFAs que ho vulguin puguin fer autogestió o contractació directa del menjador escolar amb seguretat jurídica. En aquest sentit, ja hem explicat que SOS Menjadors s’ha assessorat amb diversos juristes que asseguren que una llei faria possible complir les directrius europees i lleis de l’estat espanyol i català en matèria de contractació pública i fer possible que les associacions de famílies puguin gestionar el menjador escolar.

Bargalló s’ha avingut a la demanda que fa temps fem des de SOS Menjadors i agrupacions d’AMPAS i AFAS de diferents territoris de Catalunya a la necessitat d’aturar indefinidament els treballs de decret llei com a pas imprescindible per engegar un espai de diàleg sincer amb la comunitat educativa que pugui propiciar la creació d’una LLEI que reguli tot el Temps de Migdia als centres educatius públics. En aquest sentit, el conseller Bargalló ens ha emplaçat a una propera trobada a principis d’any per encarrilar aquesta nova etapa de debat.

Què demanem SOS Menjadors i les AMPAS i AFAS de Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona i CAT Central?

La gestió directa, una virtut de moltes AMPAs/AFAs


De cap de les maneres podem deixar perdre allò que ja funciona bé. Fa molts anys que les famílies de molts centres catalans han realitzat i realitzen una gran tasca amb la gestió directa del seu menjador escolar. És més, considerem un valor irrenunciable de participació que actualment hi hagi molts centres educatius que disposin de famílies empoderades i participatives. És una virtut que hem de promoure i fer créixer, en comptes de frenar-la.

Tendir a una universalització del temps de migdia


Són centenars d’hores mal aprofitades pedagògicament les que alumnes dels centres públics passen a l’escola i on es podrien continuar treballant competències de caire social, tant útils per un món cada vegada més dinàmic. Un espai on fomentar hàbits saludables que tindrien una incidència directa en la salut dels propers anys. Un temps on conèixer i gaudir de productes de temporada, proximitat i ecològics independentment de l’entorn sociocultural i econòmic del centre educatiu. Tota una aposta per l’equitat educativa i alimentària. Una aposta clara per la justícia i la igualtat social.

Fomentar la sobirania alimentària

El consum de productes de proximitat, temporada i ecològics en tots els centres educatius públics pot suposar tot un revulsiu en matèria de política agrària i alimentària d’acord amb objectius de desenvolupament sostenible. Conèixer les potencialitats i capacitats de l’agricultura, ramaderia, pagesia o productors de casa nostra ha de trobar un encaix pedagògic en els projectes educatius de centre i en els seus menjadors. Una futura llei integral del temps de migdia també hauria de garantir producte alimentari d’alta qualitat a totes les escoles vinculat a la producció més pròxima possible al centre educatiu.

Condicions laborals dignes, més i millor formació educadores
(en cap cas s'està parlant del personal de suport educatiu a l'alumnat que forma part de la plantilla del centre, si no que fa referència al monitoratge del temps de migdia).

Una llei sobre el temps de migdia ha de garantir qualitat educativa i alimentària i per aconseguir-ho és vital garantir unes condicions laborals dignes per a les educadores i educadors, cuineres i cuiners i tot el personal d’aquest espai. Tant si la gestió es realitza a través de l’autogestió o una gestió directa per part de l’AMPA/AFA del centre educatiu, com si es tracta d’un centre on s’està realitzant un control des de l’administració pública, el nou marc regulatiu ha de recollir en quines condicions laborals han de treballar el personal de l’espai de migdia. Si el control és públic, la contractació ha de ser pública i aplicant el conveni laboral públic que correspongui. Si la contractació dels treballadors i treballadores és a través d’una empresa, s’han de tenir garanties de que aquesta complirà amb les seves obligacions tant pel que fa al servei com pel que fa a les condicions laborals. Les empreses hauran de proporcionar estabilitat contractual, una bona formació i un compromís metodològic de l’empresa i el treballador. Si en algun moment es demostrés que la empresa en qüestió no està complint el conveni i està vulnerant els drets de les seves treballadores, el contracte amb aquesta s’haurà de trencar immediatament.

Per tal que l’espai migdia sigui també un espai educatiu, és necessari que durant aquestes hores es puguin dur a terme activitats i treballar en el projecte de l’escola. Per això cal assegurar la existència d’hores indirectes per poder treballar en aquest sentit.

També cal posar èmfasi en la reducció de ràtios, que hauran de quedar regulades per a aquest espai. Un servei de qualitat passa per assegurar que hi hagi un nombre suficient de professionals treballant per garantir la seguretat i, sobretot, l’aprenentatge dels i les infants.

Mantenim les mobilitzacions del 19 de desembre al 19 de gener


Tot i la bona predisposició del conseller Bargalló al diàleg i a aturant indefinidament els treballs d’elaboració del decret llei de menjador, SOS Menjadors i plataformes d’AMPAs/AFAs de les terres de Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona i Catalunya central mantenim actives les mobilitzacions previstes per aquest dimecres 19 de desembre i dissabte 19 de gener per tal de posar en valor el gran interès de les famílies i de la resta de la comunitat educativa en blindar el control del propi centre sobre el temps de migdia i la necessitat d’augmentar-ne la seva qualitat pedagògica i alimentaria.

Més informació a http://sosmenjadors.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada