Calendari

dijous, 9 de juny de 2016

Visita guiada de la Laia Miralta


El dimarts la Laia Miralta ens va fer una visita guiada de l'església. Quan vam arribar a la porta d'entrada ens va preguntar quants anys crèiem que té l'església. Uns van dir 1000, els altres 120, 700.... Al final la Laia ens va dir que els primers escrits eren del any 1071. Després ens va ensenyar els arcs de mig punt. L'arc cec, l'arc Llombard, era de decoració. També ens va dir que la gent del poble vivia en masies molt lluny del que ara és el poble perquè en aquella època a Mura no hi havia poble, només l'església i la gent del voltant. Després vam entrar a l'església i vam anar al fons de tot on es posa el mossèn i la Laia va destapar l'ara i ens va ensenyar una cosa escrita gravada a la pedra. Allà posava això:
-Guillem Cendra Geriberd Joan,...
Costava de veure. És una làpida. Joan és algú de la seva família. Havia de sortir més noms després de Joan però està esborrat. Després ens va ensenyar un cofre. Allà hi ha 12 coses de 12 sants. Coses tan valuoses que només un mossèn ho pot revisar, però això no es pot fer gaire. Després vam anar a fora l'església i ens va ensenyar un dibuix que estava gravat a la pedra. Estava a sobre la porta d'entrada. Hi havia la mare de Jesús i Jesús en braços d'ella, a sobre del cap de la mare de Jesús, dos àngels volant i a la dreta de la verge Maria hi ha els tres reis. A la seva dreta hi ha el Josep amb la llevadora.
Jo li vaig preguntar què són aquests bitxos que hi ha a dalt de la columna. La Laia em va explicar que un senyor li va dir a l'escultor que fes un lleó perquè l'església estigués protegida.L'escultor mai havia vist un lleó i li va preguntar com era un lleó i li va dir que un lleó és molt ferotge amb una melena molt grossa i amb dents afilades. L'escultor va fer un llop ferotge amb dents afilades i amb melena, però la melena la va fer estirada i per aixo va quedar aquesta bèstia.
Diana Miralta
Eli Sanllehí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada