Calendari

dissabte, 18 d’abril de 2015

Quin d'aquests serà el nom de l'escola?

Aquí teniu les propostes per al nom de l'escola. 
Recordeu que podreu votar divendres 24 d’abril, de 15h a 17h, a l’escola i per la Fira de Sant Marc, durant el matí, a la plaça de l’església.

RIERA DE NESPRES


Topònim que identifica la riera que des de la capella de Sant Antoni de Mura fins al Torrent de l’Arboçar discorre en terme de Mura, del Torrent de l’Arboçar fins al Torrent de la Vinyeta fa de partió entre els termes de Mura i Talamanca, i que des d’aquest indret fins a Sant Esteve esdevé límit dels termes de Talamanca i Rocafort.

La Riera de Nespres drena part dels termes de Mura, Talamanca i Rocafort, en separa els termes però alhora uneix les terres dels tres pobles.
La riera de Mura sempre ha estat un tret molt identificatiu del municipi, a Mura es respira la riera, l’escola es troba a la riba mateixa de la riera de Nespres i ja antigament els nens de l’escola hi passaven moltes estones i hi feien moltes descobertes.


VALLS DEL MONTCAU

Nom creat el 1999 per a identificar l’ens públic destinat a promoure el turisme als termes municipals de Mura, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort, Navarcles i Sant Fruitós de Bages, el Consorci per a la promoció turística de les Valls del Montcau (constituït el 3 de novembre de 1999 i dissolt el 25 d’octubre de 2012).

Valls del Montcau, doncs, és un topònim que en origen pretén identificar el sector del Bages més proper al Montcau, tot i que des d’un punt de vista geogràficament rigorós, Valls del Montcau inclou no només la Riera de Talamanca i la Riera de Nespres (Mura, Talamanca i Rocafort), sinó també la Riera d’Horta (Sant Llorenç Savall) i la Riera de les Arenes (Matadepera).


VALL DE NÉSPOLA

Nom amb un fort pes històric, el “Rio Nespola” banyava les terres del “Valle Nespola” com a mínim des del 903 i aquest, és l’únic topònim del que es té constància que englobés els termes de Mura, Talamanca i Rocafort.
Alguns historiadors sostenen que els termes de Mura, Talamanca i Rocafort, tal com els coneixem ara, eren tots ells coneguts amb el nom de terme de Néspola i que, per tant, els tres castells van compartir un terme comú.
Aquest nom, Vall de Néspola, uneix les terres dels tres pobles i és l’únic topònim que ha identificat mai aquests tres pobles junts. També és bonic pensar, que podria d’alguna manera donar-li continuïtat a l’escola bressol, anomenada Planter de Néspola.


LA BALMA

BALMA:
Cavitat no gaire pregona en una paret de roca o un vessant rocallós en la
qual penetra la claror. 
Roca que sobresurt d'un pendent muntanyós i que forma una cavitat al dessota.

L’abundància de balmes a Mura, Talamanca i Rocafort ha fet pensar en què els nostres termes es poden identificar amb aquestes cavitats.
Els usos de les balmes eren múltiples: refugis circumstancials de pagesos, pastors o carboners, amagatalls temporals durant els conflictes bèl·lics o usats pels bandolers i contrabandistes, vivenda, santuaris, llocs per posar a recer el bestiar,...sense perdre de vista que ja en època prehistòrica eren usades pels humans.


ESTIMBARONS


Zona del poble de Mura, actualment desapareguda per l’edificació de cases, però que antigament era una zona amb molt de sol, on les dones anaven a estendre la roba, la gent hi passava estones i els nens de l’escola temps de joc. També s’anomenava el revolt del mas, era un indret rocós molt bonic des d’on es podia gaudir d’unes bones vistes del poble de Mura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada